Borówki z gruszką i jabłkiem

Borówki z gruszką i jabłkiem

Główną bohaterką u mnie, jest dzisiaj borówka. W tej postaci stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju serów pleśniowych, pasztetów oraz pieczonych mięs. Może być również fantastyczną bazą do sporządzania sosu borówkowego, który wyśmienicie komponuje się np. z pieczonym indykiem. Według tego przepisu możemy też przygotować żurawinę o cudownym rubinowym kolorze. Życzę wszystkim smacznego:)

 

Zdjęcie - Borówki z gruszką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ilość porcji – 6-7 słoiczków po 260g -280g

Czas wykonania – 60-90 min

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • 1    kg borówek
  • 50  dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek
  • 50  dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
  • 4    łyżki soku z cytryny
  • 2    szklanki soku wyciśniętego ze słodkiej pomarańczy,
  • ½   szklanki wody
  • 50  dag cukru
  • 2    łyżeczki startej skórki pomarańczowej

 

Zdjęcie - Borówki z gruszką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. borówki dokładnie płuczemy i odsączamy,
  2. jabłka i gruszki myjemy, obieramy, kroimy na niewielkie kawałki,
  3. wodę, sok z pomarańczy i cytryny gotujemy a następnie wkładamy jabłka i gruszki, całość podgotowujemy około 8 min,
  4. w następnym kroku dodajemy cukier, mieszamy a gdy się rozpuści dodajemy borówki oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy,
  5. gotujemy jeszcze 30-60 min, mieszając od czasu do czasu,
  6. gdy całość nabierze odpowiedniej konsystencji czyli gęstości podobnej do dżemu, przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

Kategorie przepisów