Borówki z gruszką i jabłkiem
Główną bohaterką u mnie, jest dzisiaj borówka. W tej postaci stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju serów pleśniowych, pasztetów oraz pieczonych mięs. Może być również fantastyczną bazą do sporządzania sosu borówkowego, który wyśmienicie komponuje się np. z pieczonym indykiem. Według tego przepisu możemy też przygotować żurawinę o cudownym rubinowym kolorze. Życzę wszystkim smacznego:)
Ilość porcji – 6-7 słoiczków po 260g -280g
Czas wykonania – 60-90 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 kg borówek
- 50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek
- 50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki soku wyciśniętego ze słodkiej pomarańczy,
- ½ szklanki wody
- 50 dag cukru
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
- borówki dokładnie płuczemy i odsączamy,
- jabłka i gruszki myjemy, obieramy, kroimy na niewielkie kawałki,
- wodę, sok z pomarańczy i cytryny gotujemy a następnie wkładamy jabłka i gruszki, całość podgotowujemy około 8 min,
- w następnym kroku dodajemy cukier, mieszamy a gdy się rozpuści dodajemy borówki oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy,
- gotujemy jeszcze 30-60 min, mieszając od czasu do czasu,
- gdy całość nabierze odpowiedniej konsystencji czyli gęstości podobnej do dżemu, przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.