Mój ukochany sernik który uwielbiam, jest taki delikatny za sprawą mojej ukochanej dyni to ona nadaje mu takiego smaku...a dzięki skórce z gorzkiej pomarańczy jest bardzo aromatyczny...polecam
Kiedy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że wkrótce go wypróbuję. Wykonanie jest nietypowe, bo ciasto piecze się od razu z nadzieniem, a po upieczeniu zwija w roladę. To bardzo wygodne rozwiązanie :) Puszyste biszkoptowe ciasto i jabłkowe nadzienie to udane połączenie. Polecam !
Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny na bazie orzechowych biszkoptów.
Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam. Szarlotka jest prze-py-szna! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a w nadzieniu wszystko wspaniale współgra. Troszkę wzbogaciliśmy nasze nadzienie, ja o likier amaretto i większą ilość cynamonu, a synek o łyżkę miodu kasztanowego.
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać...
Przepyszna! Zupełnie inna od tradycyjnych - czytaj kruchych - szarlotek. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, choć jednocześnie z wierzchu tworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Idealnie współgra ze sporymi, soczystymi kawałkami jabłek, którymi jest mocno nadziane.