Chlebek Pita
Chlebek Pitta, to płaski chleb z kieszenią, pochodzenia greckiego, popularny w krajach basenu Śródziemnomorskiego i w krajach Bliskiego Wschodu, również w krajach zachodnich.
Tradycyjny pszenny, także wypiekany z mąki razowej czy kukurydzianej, doskonały do faszerowania, dowolnym gorącym lub zimnym nadzieniem. Chlebek pita podaje się na ciepło, jako dodatek do mięs, sosów czy puree.
Składniki na 6-8 szt.:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 5 g soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 160 ml ciepłej wody
- 2 łyżki semoliny lub mąki
- 1 łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
- Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę.
- Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki.
- Przykryć sciereczką i odstawić na 30 minut.
- Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny.
- Posmarować roztopionym masłem i posypać semoliną, mąką lub sezamem.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15-20 minut, do zarumienienia.
Smacznego !
źródło: z książki: How to Bake