Owsianka na wynos, czyli owsiane muffiny z morelami i syropem klonowym


- strawberry shortcake muffins, czyli bez mąki i jajek
- babeczki flapjack
- śniadaniowe, otrębowe muffiny

- 240g płatków owsianych
- 240 ml mleka
- 80 ml syropu klonowego
- 80g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 240g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 15g brązowego cukru
- 100g suszonych moreli
Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i syropem klonowym. Dobrze wymieszaj.
W osobnym naczyniu utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę, dodaj jajko i ucieraj aż się połączą. Można użyć ręcznego miksera.

Dodaj utarte masło do płatków owsianych i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, brązowy cukier. Pokrój morele na mniejsze kawałki i dodaj do suchych składników. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę suchych składników wmieszaj do masy z płatków owsianych i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste, klejące się do łyżki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je prawie po brzegi.
Piecz 25 - 30 minut aż babeczki lekko się zarumienią.
