Owsianka na wynos, czyli owsiane muffiny z morelami i syropem klonowym
Owsianka na wynos, tak w skrócie nazwałam te wypełnione płatkami owsianymi muffinki. To moja propozycja na śniadanie dla zabieganych, którzy nigdy nie mają rano czasu. Przygotować można je wieczorem aby następnego dnia wrzucić muffinkę do torebki i .. w drogę. Babeczki te są słodzone syropem klonowym i odrobiną brązowego cukru poza tym zawierają kawałki suszonych moreli. Myślę, że to nie tylko smaczny ale również zdrowy początek dnia. Babeczki są nieco suche i zbite, ale smaczne, koniecznie trzeba podawać je z czymś do picia.
Przepis znalazłam tutaj. Zainteresowanym innymi śniadaniowymi wypiekami z dodatkiem płatków owsianych proponuję spojrzeć również na te przepisy:
Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i syropem klonowym. Dobrze wymieszaj.
W osobnym naczyniu utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę, dodaj jajko i ucieraj aż się połączą. Można użyć ręcznego miksera.
Dodaj utarte masło do płatków owsianych i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, brązowy cukier. Pokrój morele na mniejsze kawałki i dodaj do suchych składników. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę suchych składników wmieszaj do masy z płatków owsianych i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste, klejące się do łyżki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je prawie po brzegi.
Piecz 25 - 30 minut aż babeczki lekko się zarumienią.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
- strawberry shortcake muffins, czyli bez mąki i jajek
- babeczki flapjack
- śniadaniowe, otrębowe muffiny
- 240g płatków owsianych
- 240 ml mleka
- 80 ml syropu klonowego
- 80g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 240g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 15g brązowego cukru
- 100g suszonych moreli
Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i syropem klonowym. Dobrze wymieszaj.
W osobnym naczyniu utrzyj masło lub margarynę na puszystą masę, dodaj jajko i ucieraj aż się połączą. Można użyć ręcznego miksera.
Dodaj utarte masło do płatków owsianych i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, brązowy cukier. Pokrój morele na mniejsze kawałki i dodaj do suchych składników. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę suchych składników wmieszaj do masy z płatków owsianych i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste, klejące się do łyżki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je prawie po brzegi.
Piecz 25 - 30 minut aż babeczki lekko się zarumienią.
Smacznego :) Wydrukuj przepis