Włoskie tosty z mozzarellą
Kolejna moja propozycja na "majowe śniadanie". Tosty, na które przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska. Najlepsze przepisy". Według niej, ta potrawa jest równie znana na południe od Rzymu, jak szynka i jajka w Anglii :) Jestem skłonna w to uwierzyć, bo tosty są doskonałe.
WŁOSKIE TOSTY Z MOZZARELLĄ
4 kromki pieczywa tostowego,
2 plastry mozzarelli,
1 małe jajko,
2 łyżki mleka,
3 łyżki bułki tartej,
oliwa lub sklarowane masło do smażenia
Z kromek chleba wyciąć kółka za pomocą dużej szklanki. Pomiędzy dwoma krążkami pieczywa umieścić plaster mozzarelli, jego średnica powinna być mniejsza niż średnica chlebowych krążków.
Jajko roztrzepać razem z mlekiem na talerzu, na drugi talerz wysypać bułkę. Tosty namoczyć w jajku, dokładnie zlepiając ze sobą brzegi, następnie obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej podawać z sałatką z pomidora i świeżej bazylii :)
WŁOSKIE TOSTY Z MOZZARELLĄ
4 kromki pieczywa tostowego,
2 plastry mozzarelli,
1 małe jajko,
2 łyżki mleka,
3 łyżki bułki tartej,
oliwa lub sklarowane masło do smażenia
Z kromek chleba wyciąć kółka za pomocą dużej szklanki. Pomiędzy dwoma krążkami pieczywa umieścić plaster mozzarelli, jego średnica powinna być mniejsza niż średnica chlebowych krążków.
Jajko roztrzepać razem z mlekiem na talerzu, na drugi talerz wysypać bułkę. Tosty namoczyć w jajku, dokładnie zlepiając ze sobą brzegi, następnie obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej podawać z sałatką z pomidora i świeżej bazylii :)