Pieczone ziemniaki z fetą i pomidorami.

Pieczone ziemniaki z fetą i pomidorami.

Zdjęcie - Pieczone ziemniaki z fetą i pomidorami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piorę, kupuję (nie)zbędne rzeczy, piekę ciasteczka i wytrawne muffiny na podróż. Mąż patrzył na mnie rano, jakbym oszalała, ale jak mam kupować babkę do porannej kawy to wolę ją sama upiec przed wyjazdem. Jak zdążę zrobić zdjęcia to i z Wami się nią podzielę. Jutro rano wyruszamy i zastanawiam się, czy wyjazd w góry z dziećmi na pewno nie wyjdzie mi uszami. Mam nadzieję, że nie…

Jako, że piekarnik od rana bucha gorącem, proponuję dziś danie, które może być zarówno przystawką, jak kolacją, czy obiadem. Wszystko zależy od upodobań. Jest w każdym razie smaczne, aromatyczne, kolorowe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jednym słowem takie, jak lubię.

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 słodkie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • ser feta
  • kilka plastrów wędzonej szynki
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.

2. Ugotowane ziemniaki pokroić w grube plastry i ułożyć na natłuszczonej blasze.

3. Pomidora obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie posiekać w wąskie paski.

4. Cebulę pokroić w cienkie piórka.

5. Czosnek zmiażdżyć i drobno posiekać.

6. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i lekko zeszklić. Dodać pomidory i posiekane igiełki rozmarynu i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyczuwalne kawałki warzyw i być na tyle gęsty, by się nie rozlewał.

7. Fetę pokroić na kawałki nieco mniejsze niż średnica plastrów ziemniaków o grubości ok 1cm.

8. Na każdy plaster ziemniaka układać po kawałku szynki, sera i przykryć łyżką sosu pomidorowego.

9. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika.

10. Piec 30-40 minut.

Smacznego ?

Kategorie przepisów