Smaczny drożdżowy chlebek o chrupiącej skórce i miękkim miąższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe śniadanie !
Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. (...). Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy.
Chleb wywołał prawdziwą furorę! Już kiedy piekłam go po raz pierwszy, tydzień przed egzaminem, żeby przetestować przepis (przez ponad trzy lata zdążyłam już co nieco zapomnieć), trzy bochenki rozeszły się błyskawicznie, a prośby o recepturę, zadawane początku nieśmiało, nie pozwoliły o sobie zapomnieć. Cenzorzy również byli ukontentowani - ten kolor naprawdę robi wrażenie.
Dawno nie byłem tak zadowolony z chleba. Pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony. Ani za dużo, ani za mało. Po prostu w sam raz. Skórka chrupiąca, ale nie za twarda
Satysfakcja ogromna, a jak jeszcze wszystkim domownikom smakuje, to w ogóle czuję taką euforię...:-) Bezcenne też jest poszerzenie kolekcji wypieków o nowy smak:-) Tym razem Gucio zaproponował chleb od Rodolpha Coustona.
Najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa ( jak czytam w Wikipedii) w postaci małego placka. Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew.
Prosty i szybki chleb z dodatkiem pieczonej dyni. Piękny kolor, sprężysty miąższ i długo utrzymująca się świeżość chleba sprawia, że chce się go piec co dziennie. Idealny na tosty i kanapki, a także jako dodatek do zup i gulaszy.
Chleb pszenno-żytni bez dodatków. To chlebek, który wyrabiamy ręcznie, wyrasta w koszyku rozrostowym i pieczemy go bez foremki. Ciasto po pierwszym wyrastaniu należy dwukrotnie złożyć i uformować bochenek.
Zakwasowi chleb zawdzięcza charakterystyczny smak, a wyrasta dzięki drożdżom. Jest to swego rodzaju pójściem na skróty, chleb z całą pewnością nie jest tak wartościowy jak na samym zakwasie, ale smakowo niczego mu nie brakuje. Powiem więcej, jest pyszny, w środku miękki i puszysty, z grubą i chrupiącą skórką.
Chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i dużą ilością ziaren. Ma mocno chrupiącą skórkę i zwarty, elastyczny miąższ. Do jego przygotowania potrzebujemy koszyka rozrostowego, jeśli chcecie regularnie piec chleby polecam się w niego zaopatrzyć :).
Przygotowujemy go jak inne chleby żytnie na zakwasie, które pokazywałam na blogu. Jedyna różnica jest taka, że najprawdopodobniej będzie potrzebował więcej czasu na wyrośnięcie w foremce niż chleb żytni jasny lub mieszany.