Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym

Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym
Prosty chleb z mąki pszenno – żytniej, na suszonych drożdżach z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Ja partiami mieliłam nasiona w starym młynku do kawy, na gruboziarnistą mączkę. Jeżeli macie w domu suchy zakwas, możecie dodatkowo zakwasić chlebek, dodając dwie łyżeczki zakwasu.  Chlebek ma lekko orzechowy smak, chrupiącą skórkę i bardzo szybko znika. Smakuje z każdym dodatkiem. Polecam bardzo ?

Zdjęcie - Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 320 ml. letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suchego zakwasu ( opcjonalnie )
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
Siemie lniane mielę na gruboziarnistą mąkę. Mąkę pszenną i żytnią przesiewam do miseczki, dodaję sól, wszystko dokładnie mieszam. Do letniej wody dodaję drożdże i mieszam. Do miseczki z mąką, dodaję zaczyn i siemie lniane. Opcjonalnie można dodać suchy zakwas. Zaczynam wyrabiać ciasto ręcznie lub widełkami do wyrabiania ciast. Ciasto jest gotowe, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Czas wyrabiania około 15 minut. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie ponownie krótko wyrabiam i przekładam  do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w cieple na 60 minut. Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Chlebek piekę około 30 minut, chlebek jest gotowy, kiedy brzegi odejdą od foremki i kiedy się mocno przyrumieni. Podczas pieczenia, można dać do piekarnika naczynie z gorącą wodą, lub trzy kostki lodu. Ten zabieg spowoduje, że nasz chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Smacznego ?

Zdjęcie - Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów