Chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym


Smaczny chleb, upieczony z mieszanki pełnoziarnistej mąki żytniej i pszennej oraz jasnej mąki żytniej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego. Ta mieszanka sprawia, że chleb jest lżejszy niż chleby pieczone z większa ilością mąki żytniej 2000.

Zdjęcie - Chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM

Zaczyn :
45 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej 2000
135 ml letniej wody 


Ciasto :
260 g zaczynu
400 g mąki żytniej 720
100 g mąki żytniej 2000
100 g mąki pszennej 1850
70 g ziaren siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
490 ml letniej wody


Jak przygotować chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym : Dzień przed pieczeniem nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą strukturę. Wówczas należy przygotować ciasto na chleb. W dużej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który trzymasz w lodówce) i dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste, najlepiej wymieszać je dłonią). Przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. Wówczas keksówkę* o długości 30 cm wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wilgotną dłonią i odstawić na 4 godziny** do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut warto wyciągnąć chleb z foremki, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

*Chleby żytnie na zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko rdzewieją.

**Jest to orientacyjny czas wyrastania. Chleb powinien urosnąć do brzegu foremki. Kiedy zaczynałam piec chleby na zakwasie i mój zakwas był młody często zajmowało to około 4 godzin, teraz kiedy mój zakwas ma już kilka lat chleb wyrasta mi w 1 godzinę. Czas wyrastania zależy też od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, im cieplej tym szybciej chleb wyrośnie.

Przepisy z tych kategorii

Bułki z przedziałkiem
1

Bułki z przedziałkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

Chleb pszenno-żytni z ziarnami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb owsiany z ziarnami, na zakwasie

Chleb owsiany z ziarnami, na z…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Chleb pszenny z czarnuszką
1

Chleb pszenny z czarnuszką

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!