Chleb od Rodolpha Coustona

Chleb od Rodolpha Coustona


Zdjęcie - Chleb od Rodolpha Coustona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Za każdym razem jestem ciekawa jaki wypiek będzie w danym miesiącu w wirtualnej piekarni Amber. I choć zawsze bym chciała brać udział często nie daję rady. Tym bardziej cieszę się, gdy mi się to udaje. Satysfakcja ogromna, a jak jeszcze wszystkim domownikom smakuje, to w ogóle czuję taką euforię...:-) Bezcenne też jest poszerzenie kolekcji wypieków o nowy smak:-) Tym razem Gucio zaproponował chleb od Rodolpha Coustona.
Zdjęcie - Chleb od Rodolpha Coustona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis podaję za Guciem – klik!
Link do oryginalnego przepisu – klik!

Składniki na 2 duże chleby:

  • 850g – mąka pszenna typ 650
  • 150g – mąka żytnia pełnoziarnista
  • 680g – letnia woda (temperatura wyliczona poniżej)
  • 18g – soli
  • 5g – świeżych drożdży
  • 300g – aktywny zakwas pszenny 100%

Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st.
Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody. Przykład obliczenia temp. wody 55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min. Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin – uwaga bo mocno powiększa objętość i chciało wyskoczyć z pojemnika. Wyciągnąć z lodówki podzielić na porcje, uformować bochenki i przełożyć do koszyczków. Wyrastanie ok. 2-3 godziny (u mnie po ok. 1.40 godz. już było gotowe). Pieczemy w temp. 250st przez 15 min z parą. Obniżamy temp. do 190-210 st, wypuszczamy parę i pieczemy ok. 45 min.
Zdjęcie - Chleb od Rodolpha Coustona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Chleb od Rodolpha Coustona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tu możecie podejrzeć chleby na blogach innych piekących:

Kategorie przepisów