Prosty chleb z garnka (nocny)

Smaczny drożdżowy chlebek o chrupiącej skórce i miękkim miąższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe śniadanie !  Mój nie był zbyt urodziwy, bo dość mocno popękał z boku, ale smakował bardzo dobrze :)

przepis znalazłam u Ewy

 

Zdjęcie - Prosty chleb z garnka (nocny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej !)

 

Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, zalać połową ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok.10 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, dodać olej, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką lub ręcznie - gdyby masa była za gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto sporo urośnie).

Następnego dnia rano wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić (aż przestanie lepić się do rąk). Uformować owalny lub okrągły bochenek (w zależności od kształtu posiadanego naczynia). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne* wraz z pokrywką, nagrzać piekarnik do 220°C. 

Wyjąć nagrzane naczynie z piekarnika**, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika, na drugą półkę od dołu. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.

Piec przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek*** wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce. 

 

uwagi :

* użyłam owalnego naczynia o wymiarach 28x19 cm, wys.7 cm

** najlepiej postawić je na drewnianej desce

*** upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos

 

Zdjęcie - Prosty chleb z garnka (nocny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Prosty chleb z garnka (nocny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne