Prosty chleb z garnka (nocny)
Smaczny drożdżowy chlebek o chrupiącej skórce i miękkim miąższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe śniadanie ! Mój nie był zbyt urodziwy, bo dość mocno popękał z boku, ale smakował bardzo dobrze :)
przepis znalazłam u Ewy
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki oleju
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej !)
Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, zalać połową ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok.10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, dodać olej, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką lub ręcznie - gdyby masa była za gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto sporo urośnie).
Następnego dnia rano wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić (aż przestanie lepić się do rąk). Uformować owalny lub okrągły bochenek (w zależności od kształtu posiadanego naczynia). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne* wraz z pokrywką, nagrzać piekarnik do 220°C.
Wyjąć nagrzane naczynie z piekarnika**, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika, na drugą półkę od dołu. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.
Piec przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek*** wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce.
uwagi :
* użyłam owalnego naczynia o wymiarach 28x19 cm, wys.7 cm
** najlepiej postawić je na drewnianej desce
*** upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos