Pełnoziarnisty chleb do żurku
Jeśli planujecie w tym roku zaserwować na świąteczny obiad żurek lub barszcz biały, proponuję, aby zamiast zastawy stołowej wykorzystać do tego chleb. Na pewno taką formą podania zaskoczycie gości, a serwowanie zupy w chlebie wcale nie musi się wiązać z marnowaniem jedzenia.
Wystarczy po wydrążeniu chleba zasuszyć miąższ na bułkę tartą, a miskę po opróżnieniu zupy zjeść. Dlatego zdecydowałam, że mój chleb będzie pełnoziarnisty.
Z poniższego przepisu możecie upiec jeden większy chleb, albo podzielić na kilka porcji i upiec więcej mniejszych.
Polecam też przepis w wersji na zakwasie!
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 100 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 g
- letniej wody - 200 ml
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Wsypujemy mąki do misy, dodajemy jajko i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba.
4. Tak uformowany bochenek zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem jeszcze na 40 minut.
5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy, następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek.