Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia

Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia
Zdjęcie - Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pumernikiel otwiera nowy sezon w Piekarni Amber. Tym razem Ania zaproponawała upieczenie pumpernikla, który obowiązkowo od lat pojawia się na jej bożonarodzeniowym stole. Pumernikiel Ani jest dość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki.
Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim zakwasem. Mąki zytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół - zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomiałam go naciąć, ale to nic. Według mnie to jednak żadna wada, jest tylko bardziej chrupiący.
Chleb pomimo, iż ma słodkawą nutę smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urmaicenie chleba powszedniego.

Zdjęcie - Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 1 bochenek:

280 g żytniego zakwasu 3-fazowego
200 g mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
2 łyżki melasy
250 ml wody
25 ml espresso
szczypta drożdży

Wykonanie:
  • półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając
  • zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody
  • ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • piekarnik rozgrzać do 250`C. Chlebek posmarować wodą i wstawić do gorącego, naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperature do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
We wspólnym pieczeniu udział wzięli: Kulinarne przygody Gality Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy Codziennik kuchenny Zacisze kuchenne Weekendy w domu i ogrodzie Grunt to przepis W poszukiwaniu slowlife Kuchnia Gucia Akacjowy blog Stare gary

Kategorie przepisów