Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.
Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne.
Późną jesienią jako dodatek do obiadu polecam lekko chrupiącą, dielikatną i bogatą w antocyjany ( o właściwościach przeciwutleniających), witaminy : E, C oraz beta-karoten czerwoną kapustę.
Ciekawa i niebanalna surówka z kapusty pekińskiej, do której dodałam jabłka, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje się ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko słodka i z pewnością bardzo zdrowa. Najbardziej smakowała mi od razu po przygotowaniu, choć po schłodzeniu w lodówce też była dobra.
Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj, duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu. Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy.
Dzisiejszą surówkę bardzo często robię do obiadu i prawie zawsze do obiadu świątecznego. Kapustę pekińską warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera dużo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i chociaż na to nie wygląda, zawiera dużo beta – karotenu.
Kolejne pyszne danie jednogarnkowe z dominującą nutą kapusty. Tym razem włoskiej. Bardzo polecam. Gulasz pasuje do ziemniaków ale z kaszą jaglaną smakuje po prostu wspaniale.
Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę.
To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą.
W dzieciństwie nie przepadałam za taką kapustą, ponieważ moja mama bardzo często ją robiła, do tego była z boczkiem. Pamiętam, że wydłubywałam przy obiedzie te skwarki, a kapusta dalej nimi... powiedzmy pachniał. Po latach zachciało mi się takiej kapusty i zrobiłam ją podobnie jak jadałam kiedyś w domu ,tyle, że ocet zastąpiłam cytryną, a boczek masłem klarowanym. I jest przepyszna!
To najlepsza sałatka z kapustą pekińską i selerem naciowym, jaką udało mi się ostatnio zrobić 🙂 Delikatna kapusta, wyrazisty seler i słodycz papryki i kukurydzy. Do chrupiących warzyw, dodałam sos z kwaśnej śmietany z octem winnym. Polecam do obiadu, do grilla i do pieczeni 🙂
Przepis na kapustę wypatrzyłam na blogu Slodkokwasna.pl, poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje, z białą i z czerwoną kapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej.
Dzisiaj kolejna pyszna sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka na moim blogu. Dodatkowo wzbogacona jest o ogórka kiszonego, czerwoną cebulkę, kukurydzę oraz sos keczupowo-majonezowy.
Kapuśniak z młodej kapusty - zupa na lato, którą trzeba ugotować choć raz w sezonie. Nieoczywisty kapuśniak, bo nie jest kwaśny jakby wskazywała nazwa. Jednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo. Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie.