Gulasz z kapustą włoską
- Wynik: 105
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 1h 30 min
Kolejne pyszne danie jednogarnkowe z dominującą nutą kapusty. Tym razem włoskiej. Bardzo polecam. Gulasz pasuje do ziemniaków ale z kaszą jaglaną smakuje po prostu wspaniale.
Składniki- szynka wieprzowa - 500 g
- kapusta włoska - 1/2 główki
- marchewka - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- pieczarki - 300 g
- pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- tymianek
- czosnek - 2 ząbki
- mielona papryka - 1/2 łyżeczki
- olej
- śmietanka 30% (opcjonalnie) - ok. 100 ml
Umyte i ouszone mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mielonej papryce. W granku rozgrzać olej, wrzucić mięso i przesmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, w plasterki marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i chwilę wszystko razem dusić. Wlać około 3 szklanek wody, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż woda wyparuje w 70 % a mięso będzie już miękkie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz posztakowaną kapustę. Można wlać ok. 1/2 - 1 szklanki wody. Przemieszać i dusić ok. 15-20 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, Dodać śmietankę. Podawać z ziemniakami lub kaszą jaglaną.
Smacznego:)