Colesław z czerwonej kapusty - fit
Surówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą.
Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą.
Składniki:
1/2 czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
2 marchewki
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
1-1,5 łyżki octu winnego
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
natka piertuszki
Wykonanie:
- kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła
- składniki na winegret wymieszać na gładką emulsję i wymieszać z kapustą. Podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki