Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Przepis na kapustę wypatrzyłam na blogu Slodkokwasna.pl, poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje, z białą i z czerwoną kapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej. Jak pisał autor przepisu, taką kapustę możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Polecam, gdyż jest ona smacznym dodatkiem do wszelkich dań z azjatycką nutą.


Zdjęcie - Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



składniki
1 nieduża czerwona kapusta, poszatkowana (po poszatkowaniu około 500 g)
125 ml octu ryżowego
1,5 - 2 łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku)
50 ml oleju
1 łyżeczka chili ( dałam ostrą paprykę w płatkach)
10 g soli
2 - 3 ząbki czosnku posiekane albo zmiażdżone

zielony szczypior


przygotowanie:

Kapustę przekroić na cztery części, zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb. Poszatkować - użyłam robota.

Do małego garnka wlać ocet, oliwę, dodać sól, chili i ksylitol. Wymieszać, zagotować. Dodać posiekany czosnek i odstawić do wystygnięcia. Wystudzonym sosem zalać kapustę i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę. Przykryć, odstawić na 3 - 4 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego!


Zdjęcie - Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Kurczak po chińsku z mango i  papryką
1

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ramen z kurczakiem i pak choi

Ramen z kurczakiem i pak choi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie
2

Chińskie marmurkowe jajka goto…

food² food²
Food Square

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Cukinia po chińsku
3

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)
3

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny
1

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki
1

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square

Kurczak z boczniakami po chińsku
1

Kurczak z boczniakami po chińs…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi
2

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy