Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt nie bardzo zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki.
Składnki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
1-2 dymki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Wykonanie:
- wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w paski. Kapustę wymieszać z solą, dobrze wygnieść i odstawić, by zmiękła
- zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej obraną marchew i jabłko
- wymieszać olej z octem i miodem na jednolitą emulsję
- wymieszać kapustę z przygotowanym sosikiem, marchewką i jabłkiem. Oprószyć pieprzem
- podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem dodać umyte listki rukwii wodnej