Czerwona kapusta - duszona z pigwą

Czerwona kapusta - duszona z pigwą
Zdjęcie - Czerwona kapusta - duszona z pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj, duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu. Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam!

Zdjęcie - Czerwona kapusta - duszona z pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
mała czerwona kapusta
1 cebula
słoiczek marmolady z pigwy
3-4 goździki
sól, pieprz
2 łyżki smalcu z gęsi
3 łyżki ciemnego octu balsamiczny
1 szklanka bulionu

Wykonanie:
  • kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować
  • w garnku podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu, na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy (przepis na blogu)
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Czerwona kapusta - duszona z pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów