Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret

Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret
Odkąd kilka lat temu zrobiłam swój pierwszy, domowy sos winegret, nigdy nie kupiłam już sosu w torebce. Podstawowe składniki na sos, prawie wszyscy mamy w domu, tym bardziej zachęcam do samodzielnego przygotowania zdrowego sosu do surówek Dzisiejszą surówkę bardzo często robię do obiadu i prawie zawsze do obiadu świątecznego. Kapustę pekińską warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera dużo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i chociaż na to nie wygląda, zawiera dużo beta – karotenu. Już połowa szklanki poszatkowanej kapusty, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kapusta pekińska, znalazła się w grupie 41 najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo pokarmów ) i to na wysokim drugim miejscu. Więcej przeczytacie tutaj. Bardzo polecam tą smaczną, chrupiącą surówkę

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na surówkę
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy ( 140 g )
Liście kapusty dokładnie myję i szatkuję. Paprykę kroję na pół, usuwam pestki i kroję w kostkę. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę płukam na sitku i osączam. Wszystkie warzywa przekładam do miseczki. Sos winegret
  • 1 i 1/2 łyżka octu winnego ( można zastąpić sokiem z cytryny )
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • mała cebulka lub szalotka
  • spora szczypta soli morskiej
  • spora szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół suszonych
Do octu winnego daję sól i pieprz, całość dokładnie ubijam, aż do rozpuszczenia soli. Dodaję oliwę, cały czas ubijając. Dodaję drobno posiekaną cebulkę i zioła, wszystko mieszam. Sos odstawiam na kilka minut i dodaję do warzyw. Surówkę delikatnie mieszam. Do sosu można jeszcze dodać posiekany ząbek czosnku. Smacznego

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów