Surówka z kapusty pekińskiej i sos winegret
Odkąd kilka lat temu zrobiłam swój pierwszy, domowy sos winegret, nigdy nie kupiłam już sosu w torebce. Podstawowe składniki na sos, prawie wszyscy mamy w domu, tym bardziej zachęcam do samodzielnego przygotowania zdrowego sosu do surówek
Dzisiejszą surówkę bardzo często robię do obiadu i prawie zawsze do obiadu świątecznego. Kapustę pekińską warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera dużo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i chociaż na to nie wygląda, zawiera dużo beta – karotenu. Już połowa szklanki poszatkowanej kapusty, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kapusta pekińska, znalazła się w grupie 41 najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo pokarmów ) i to na wysokim drugim miejscu. Więcej przeczytacie tutaj.
Bardzo polecam tą smaczną, chrupiącą surówkę
Składniki na surówkę
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka
- 1 papryka czerwona
- mała puszka kukurydzy ( 140 g )
- 1 i 1/2 łyżka octu winnego ( można zastąpić sokiem z cytryny )
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- mała cebulka lub szalotka
- spora szczypta soli morskiej
- spora szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka ulubionych ziół suszonych