Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty - zupa na lato, którą trzeba ugotować choć raz w sezonie. Nieoczywisty kapuśniak, bo nie jest kwaśny jakby wskazywała nazwa. Jednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo. Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Możesz dodać pokrojoną, dobrej jakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską. Polecam jest pyszna!
Składniki:
1/2 młodej kapusty - około 1 kg
2 marchewki
mała pietruszka
kawałek selera
4-5 ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1/2 łyżeczka kminku - opcjonalnie
1 pęczek koperku
1,5-2 l bulionu/wywaru z wędzonki
Wykonanie:
- obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku , w którym gotujesz zupę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wcześniej obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz obrane i pokrojone w kostę ziemniaki. Przesmażyć razem przez kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, by się rozgotował i zagęścił zupę jeśli lubisz zawiesite zupy
- w międzyczasie pokroić kapustę w paski i dodać do gotującej zupy. Dodać wszystkie przyprawy oprócz koperku i gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać pokrojony boczek lub kiełbasę
- podawać obficie posypaną posiekanym koperkiem