Mak zaparzyć wrzątkiem i zostawić na noc (użyłem mielonego maku - był gotowy od razu, bez odcedzania). Zlać na sito, odsączyć, zmielić i wymieszać z dodatkami
Przedstawiam Wam moje pierniki, upiekłam je w sobotę i wyszło ich, aż 200 sztuk. Skorzystałam ponownie z mojego starego, niezawodnego przepisu, który już w tamtym roku opublikowałam na blogu. Porównajcie, które pierniki są ładniejsze te z 2009 czy te nowe, polecam!
Danie trochę improwizowane ale z bardzo smacznym efektem. Miękki kurczak i kruche, chrupiące warzywa, do tego kremowy sosik to coś co zapewni pyszny obiad.
Ten chlebek zaproponowała kiedyś Kass do upieczenia w ramach Weekendowej Piekarni. Ja upiekłam go teraz. Mój zakwas się na mnie obraził, w sumie miał powody, bo dawno go nie używałam, nawet zapominałam o dokarmianiu. Dzięki radom mojej mamy oraz dwóm kochanym muszkieterkom - Ali i Anitce, zakwas odżył, bąbluje i ma się dobrze :)
Za oknem pada snieg, na stole pala sie swieczki. Obierane mandarynki pozostawiaja w powietrzu cudowny aromat, a na skorze malutkie kropelki soku. Blogie lenistwo.
Przepis na to danie znalazłam w książce, która nie ma autora a szkoda bo jest tam wiele pysznych pomysłów. Wypróbowałam już kilka i każdy jest smaczniejszy od poprzedniego. Dzisiejsza moja propozycja to wieprzowina smażona z papryką. Danie podane z ryżem smakuje wpsaniale. Jeśli użyjemy kolorowej papryki to równiez ładnie wygląda.
U nas w domu jeszcze nie ma zapachu Świąt. Pachnie curry. Odezwała się w nas tęsknota za korzeniami, za daniem prostym, do odgrzania. Cudowne rozwiązanie w czasach bez czasu. Dzisiaj nacieszyliśmy się śniegiem, spacerem z psami.
Im zimniej jest na zewnątrz, tym większą mam ochotę na czekoladę. Dziwne, prawda? Dlatego dziś znów brownies, tylko tym razem upieczone w formie muffinkowej. Przepis znalazłam u Cuda.wianki. Bardzo słodkie i bardzo smaczne. Zamiast nutelli u mnie polewa czekoladowa i pokruszone płatki migdałowe. Pychotka :)
Tak dawno nie było u mnie makaronu, aż za nim zatęskniłam i zrobiłam kurczaka w kremowym sosie. Z makaronem mięso i sos świetnie się połączyły i wyszedł pyszny obiad.
Przyprawy po uprażeniu na suchej patelni miażdżę w moździerzu po czym mieszam je z resztą składników sosu i miksuję.
W wysokiej, dużej patelni rozgrzewam olej i masło i podsmażam posiekane cebule, zmiażdzony czosnek, papryczki i imbir pokrojone w plasterki oraz posiekane zioła. Duszę przez ok. 10 minut.
Dawno nie piekłam sernika, więc postanowiłam rozejrzeć się w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Długo nie musiałam szukać, bo pierwszą osobą, która przyszła mi na myśl była Majanka :) Jej blog to istna skarbnica sernikowych receptur ( z której już nieraz korzystałam ) - więc i tym razem wyszperałam coś smakowitego.
Kolejny wspaniały chlebek znaleziony na blogu Gosii99. A skoro "polski" , to wiadomo , że dobry :-) Tylko dlaczego te najlepsze przepisy na polskie chleby są podawane przez niepolskich autorów...? (ten tutaj np. pochodzi z książki Daniela Leader'a "Local Breads"). Nic to , dobrze , że w ogóle są tacy , którzy dzielą się tymi przepisami ;-)
Taką zapiekankę zrobiłam ostatnio, robiąc porządki w lodówce, więc użyłam różnych składników, których akurat chciałam się pozbyć, ale efekt był zdumiewająco smaczny. Zapiekanka więc ląduje na blogu.
No tak , Polska śniegiem zasypana , a ja wyskakuję tutaj z jagodami. Jednak użyłam jagód ze słoiczka , a nie świeżych , jak podaje przepis , czyli zrobiłam wersję bardziej zimową ;-) Plecionka wyszła oczywiście pyszna
No tak , Polska śniegiem zasypana , a ja wyskakuję tutaj z jagodami. Jednak użyłam jagód ze słoiczka , a nie świeżych , jak podaje przepis , czyli zrobiłam wersję bardziej zimową ;-) Plecionka wyszła oczywiście pyszna