Ragu bolognese ze spaghetti
1 cebula i 2-3 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 łodyga selera naciowego
400 g mięsa mielonego - wołowo-wieprzowego - pół na pół
ok 80 g wędzonego boczku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała szklanka czerwonego wina (nie koniecznie)
2 puszki siekanych włoskich pomidorów - takich podłużnych, bez skóry
oregano, bazylia, sól i pieprz
szklanka bulionu wołowego - może być tez zwykła woda
Na oliwie podsmażyć boczek - na złoto i chrupiąc. Cebulę,
czosnek, marchew i seler posiekać - można w blenderze. Wrzucić na rozgrzaną
oliwę i boczek - podsmażyć, posolić i zeszklić. Następnie dodać zmielone mięso i
dobrze całość podsmażyć, tak by mięso zbrązowiało. Dodać wina i
zagotować. Następnie dodać pomidory, dolać bulionu/wody - doprawić solą
pieprzem i ziołami. Zagotować całość, wymieszać i gotować pod
przykryciem, na bardzo małym ogniu, co najmniej przez 2 godziny. Mięso nie może być twarde a pomidory muszą się rozpaść tworząc gesty sos. Wg tradycyjnych włoskich przepisów sos należy gotować nawet 4-5 godzin.
Ugotować makaron spaghetti (wg instrukcji na opakowaniu). Odcedzić, włożyć do miski, polać sosem, posypać tartym parmezanem.
Smacznego. Do sosu nie trzeba koniecznie podawać spaghetti - można dać fusilli i farfalle albo penne. Ja lubię z orecchiette.