Ragu bolognese ze spaghetti

Ragu bolognese ze  spaghetti
Zdjęcie - Ragu bolognese ze  spaghetti  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 cebula i 2-3 ząbki czosnku

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

400 g mięsa mielonego - wołowo-wieprzowego - pół na pół

ok 80 g wędzonego boczku

3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała szklanka czerwonego wina (nie koniecznie)

2 puszki siekanych włoskich pomidorów - takich podłużnych, bez skóry

oregano, bazylia, sól i pieprz

szklanka bulionu wołowego - może być tez zwykła woda

Na oliwie podsmażyć boczek - na złoto i chrupiąc. Cebulę, czosnek, marchew i seler posiekać - można w blenderze. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i boczek - podsmażyć, posolić i zeszklić. Następnie dodać zmielone mięso i dobrze całość podsmażyć, tak by mięso zbrązowiało. Dodać wina i zagotować. Następnie dodać pomidory, dolać bulionu/wody - doprawić solą pieprzem i ziołami. Zagotować całość, wymieszać i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, co najmniej przez 2 godziny. Mięso nie może być twarde a pomidory muszą się rozpaść tworząc gesty sos. Wg tradycyjnych włoskich przepisów sos należy gotować nawet 4-5 godzin.

Ugotować makaron spaghetti (wg instrukcji na opakowaniu). Odcedzić, włożyć do miski, polać sosem, posypać tartym parmezanem.

Zdjęcie - Ragu bolognese ze  spaghetti  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego. Do sosu nie trzeba koniecznie podawać spaghetti - można dać fusilli i farfalle albo penne. Ja lubię z orecchiette.

Kategorie przepisów