Cynamonowe ślimaczki (tylko dla księżniczek)

Cynamonowe ślimaczki (tylko dla księżniczek)

Mając w domu czteroletnią pannę, której marzeniem jest zostać w przyszłości księżniczką, trudno jest ustrzec się przed kolorem różowym, błyszczącymi dodatkami i zabawą lalką Barbie. Czasami jestem też zmuszona do czytania gazetek o księżniczkach i kucykach. W jednej z gazetek moja córka wypatrzyła przepis na takie cynamonowe bułeczki i nie dała mi spokoju, dopóki nie obiecałam jej, że upieczemy takie same. Barbie poleca :)

Zdjęcie - Cynamonowe ślimaczki (tylko dla księżniczek)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 szklanka mleka

paczuszka suchych drożdży lub 5 dag świeżych

2 do 3 szklanek mąki (w zależności od konsystencji ciasta)

1 kostka masła

3 łyżki cukru pudru + cukier waniliowy

szczypta soli

opakowanie cynamonu (15g)

pół szklanki brązowego cukru

Mleko podgrzej lekko. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Połowę miękkiego masła utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, sól, a następnie mleko z drożdżami i wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i poczekaj około godziny, aż wyrośnie. Brązowy cukier wymieszaj w miseczce z cynamonem, pozostałą część masła rozpuść. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat, posmaruj roztopionym masłem i obficie posyp cukrem z cynamonem. Następnie zwiń w rulon i pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. Kawałki ułóż na blasze i lekko rozpłaszcz płaskim nożem. Po wierzchu posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Można również posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem, żeby ładnie się zarumieniły.

Bułeczki są pyszne i bardzo dobrze pasują do herbaty lub ciepłego mleka.

Zdjęcie - Cynamonowe ślimaczki (tylko dla księżniczek)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów