Pulpety w sosie curry
Lubimy pulpety z różnymi sosami. Dawniej był ciągle pomidorowy, ale teraz jest za każdym razem inny. Wczoraj na przykład zrobiłam sos curry, chociaż kiedyś nie przepadałam za tą przyprawą. Bardzo łatwo można przesadzić z jej ilością i zepsuć danie ale jeśli damy odpowiednią ilość wszystko powinno być ok. Zdjęcie nie oddaje pięknego koloru jaki miał sos ale niestety ta pora nie sprzyja fotografii i jak się robi zdjęcie przed obiadem to niestety ale już jest szarówka. Na lepsze światło o godź 16 trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
Składniki:
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- jajo
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 mała sucha bułka
- 2 szklanki wody łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Składniki na sos curry:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Do miski włożyć mięso, posiekany czosnek, odciśnięta bułkę, posiekaną i podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W rondlu, na rozgrzanym maśle podsmażyć curry, potem wsypać mąkę i smażyć, mieszając na niedużym ogniu 2 min. Wlać wodę, sos zagotować, stale mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do niego pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Smacznego:)