Piernikowe brownies

Piernikowe brownies

Zdjęcie - Piernikowe brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowe brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Dziś kolejne wydanie brownies. Tym razem piernikowe, delikatnie pachnące przyprawami, ale jednocześnie nadal intensywnie czekoladowe. Przepis Marthy Stewart znalazłam u Dorotuś, która mnie zawsze kusi swoimi ciastami :). To smaczne, aromatyczne brownies dodaję do Festiwalu Pierniczków u Malty oraz do akcji Ireny i Andrzeja Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk

Zdjęcie - Piernikowe brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*115 g masła

*90 g gorzkiej czekolady

*2/3 szklanki cukru

*2/3 szklanki mąki pszennej

*1/4 szklanki kakao

*2 duże jajka

*1 łyżeczka startego obranego świeżego imbiru

*1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

*1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

*1/4 łyżeczki soli

*1/8 łyżeczki zmielonych goździków

Wykonanie:

Masło i czekoladę roztopić w garnuszku, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy. Zdjąć z palnika, dodać pozostałe składniki i zmiksować.  

Masę wyłożyć (będzie gęsta) do kwadratowej foremki o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160ºC przez 30 - 35 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

Zdjęcie - Piernikowe brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów