Pleśniak to jedno z naszych ulubionych ciast. Kruchy spód, kwaskowe wnętrze z owoców, delikatna pianka i kruszonka. Mniam:). Zwykle robię to ciasto ze świeżymi porzeczkami lub dżemem porzeczkowym. Tym razem skorzystałam z pomysłu, który znalazłam u Gosi i zrobiłam z rabarbarem. By przełamać smak dodałam mus jabłkowy. Całość znakomicie smakowała!
Skrzydełka to chyba najprostsze i najszybsze danie z grilla. W sumie nie da się ich popsuć, zawsze wychodzą smaczne. Pyszne są w samej papryce, w mieszance przypraw grillowych, w ziołach czy na ostro.
To mój pierwszy raz z bułeczkami tego rodzaju, ale z pewnością nie ostatni. Idea zagniatania ciasta wieczorem i pieczenia rano, tak by podać na śniadanie jeszcze ciepłe jest wspaniała.
Ciasto samo w sobie w oryginale nie wyglądało zbyt zachęcająco, jednak opis jego niezwykle czekoladowego smaku i wilgotnej lekkości mnie skusił. Użyłam go jednak jako bazy do ciasta z jagodami. Efekt końcowy był piorunujący, ciasto wyszło czarne jak smoła a jego zapach, kwintesencja czekolady przełamana cierpkim zapachem jagód powalał moje zmysły. Połowa ciasta zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Jest to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast czekoladowych jakie spotkałam.
A może by tak coś słonego, chrupiącego, do przegryzienia?... Biegnę do kuchni i zagniatam ciepłe, miękkie ciasto.Pachnie mlekiem.Na patelni dusi się cebula. Też pachnie. C e b u l a r z e! Ciepłe i chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Ze złocistą, grubą, chrupiącą skórką. I karmelizowaną cebulą. Z masłem, które jeszcze roztapia się na ciepłym cieście
Jestem wielkim fanem sera feta, zarówno w sałatkach, zapiekankach jak i sote. Niemniej jakiś czas temu natknęłam się na kupną fetę w zalewie z oliwy, niestety byłą dostępna w 1 może 2 smakach dla mnie zbyt mało aromatycznych. Postanowiłam więc wykonać ją w domu.
Przepis na te smaczne rogaliczki dostałam od koleżanki z pracy. Receptura jest niezmiernie prosta, a rezultat zadziwiająco smaczny - ciasto jest kruche, a jednocześnie nie rośnie nadmiernie i nie pęka.
Uwielbiam tarty i galaretki, jednak nie przepadam za bitą śmietaną a ser lubię głównie w sernikach. Dla mnie kremy muszą być delikatne, niezbyt słodkie i niezbyt tłuste a przy tym lekkie. Ten krem znalazłam w książce Gordona Ramseya „kuchnie świata”. Spodziewałam się, że wyjdzie bardziej budyniowy, cięższy. Mile mnie zaskoczył swoją puszystością i niebanalnym smakiem i konsystencją.
Udało mi się wreszcie kupić chorizo. Ta hiszpańska kiełbasa jest dość mocno przyprawiona i nie jestem pewna czy wszystkim posmakuje, dzieciom raczej nie. Ja dodałam ją podsmażoną do sałatki makaronowej. Dzięki temu wszystkie składniki ładnie się wymieszały z czosnkową nutą chorizo.
To ciasto (tartę?) zrobiłam już jakiś czas temu. Przepis wyszperałam w książce "Schudnij z Montignakiem". Jest to danie tłuszczowe, dlatego też nie zawiera spodu z mąki. Czy smakowało? Szczerze mówiąc, tak sobie. Pewnie z tym spodem z ciasta byłoby lepsze. A tak, troszkę za mdłe i ogólnie jakieś takie nijakie. Mimo wszystko przepis wstawiam. Może komuś z Was się przyda :)
Szukałam przepisu na dobre ciasto z awokado. Niestety nie znalazłam tak od razu. Pierwsze moje ciasto z awokado to była taka mała porażka, bo sie bardzo rozjechało we wszystkie strony i trzeba było wyjadać łyżką z jednego talerza. Nie całkiem elegancko. Jednak niedawno znalazłam świetny przepis na Strawberry Mirror Cake i skorzystałam z niego dla celów czysto naukowych z wykorzystaniem cudownie tłuściutkiego owocu jakim jest awokado.
Wprawdzie ten torcik jest już tylko słodkim wspomnieniem gdyż robiłam go w maju, ale jest tak smaczny, że nie mogłabym nie dodać przepisu na niego.Bardzo słodki, bezowo-kawowy z dodatkiem owoców, świetny ma małe i większe okazje. Pyszny!