Pierogi z jagodami i ricottą
przepis:
Ciasto na pierogi:
8 filiżanek mąki2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody
mąka do podsypywania
Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól, sok z cytryny i oliwę.
Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem i odstawić na pół godziny.
Serek ricotta wymieszać z gęstą słodką śmietaną 36 % i cukrem waniliowym. Dodać cukru do smaku.
Serek powinien mieć konsystencję kremu.
Jagody wypłukać, dobrze osuszyć.
Ciasto partiami cienko rozwałkowywać , wykrawać krążki, na których kłaść serek i jagody.
Pierogi dobrze skleić, wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i gotować 3 min.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.