Bakłażan na pizzy?... P i z z a z bakłażanem!

Bakłażan na pizzy?... P i z z a  z bakłażanem!

Zdjęcie - Bakłażan na pizzy?... P i z z a  z bakłażanem! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pisałam już niejednokrotnie, że naprawdę uwielbiam bakłażany. Można zrobić z nich wszystko!
Dlaczego by więc nie… pizzę :)Przypieczone plasterki bakłażana na cienkim chrupiącym spodzie. Z dodatkiem świeżego imbiru i czosnku. I pepperoncino – na ostro.
Polecam!Naprawdę :)
Zdjęcie - Bakłażan na pizzy?... P i z z a  z bakłażanem! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantna pizza z bakłażanem/ na jedną dużą, okrągłą pizzę/
Ciasto na pizzę*

* Możecie użyć przepisu podstawowego na ciasto do pizzy. Ja jednak tym razem spróbowałam wersję bez żółtka i z wyrabianiem ciasta. I nie wiem czy nie jest jeszcze lepsze.. :)
1 szklanka mąki½ szklanki ciepłej wody /tej samej szklanki którą mierzyliśmy mąkę/25 g świeżych drożdży½ łyżeczki cukru1 łyżeczka solioliwa z oliwek / można zastąpić olejem roślinnym /
Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn / mieszamy wszystko dokładnie / i odstawiamy aż ‘ruszy’ / 5 – 10 min, na powierzchni zacznie tworzyć się pianka /Do mąki dodać sól.Stopniowo dolewać drożdżowego zaczynu do mąki, i początkowo mieszać ciasto nożem /tak jak pisałam tu /, później zaś wyrabiać ręcznie przez ok. 5 min, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde. Nie powinno też kleić się do rąk.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę, smarujemy oliwą żeby nie obeschła i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia / nie ma potrzeby zostawiania ciasta na długo, w zupełności wystarczy jak poczekamy 15 – 20 min – tyle czasu zajmuje nam przygotowanie reszty :) /

Na pizzę:
1 średniej wielkości bakłażan3 ząbki czosnku, drobno posiekanego150 g przecieru pomidorowegook. 3 - 4 cm kawałek świeżego imbiru, drobno startego½ łyżeczki pepperoncino2 - 3 łyżki wodysól i świeżo mielony pieprzoliwa z oliwektarty parmezan /do posypania/
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plasterki / ok.. ½ cm /
Do przecieru pomidorowego dodajemy czosnek, imbir i pepperoncino. Podgrzewamy w garnuszku dodając 2 – 3 łyżki wody. Dodajemy sól i pieprz do smaku / ja dodaję raczej sporo pieprzu i soli – tutaj kosztujemy i dosmaczamy ‘po swojemu’ /
Ciasto rozkładamy na posmarowanej cieniutko oliwą blasze. Formujemy placek /bardzo cienki! Na brzegach można zostawić nieco więcej ciasta /.Łyżką, delikatnie rozkładamy na pizzy sos, a następnie plasterki bakłażana. Skrapiamy całość oliwą z oliwek.
Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 min – ciasto powinno być złoto-brązowe a skórka z bakłażana spieczona. Gdyby ciasto było już zrobione, a bakłażan wciąż jeszcze nie, można wyciągnąć pizzę, raz jeszcze skropić bakłażany oliwą i wstawić na chwilkę na najwyższą półkę piekarnika – powinny błyskawicznie ‘dojść’ :)
Pizzę najlepiej podać pozyskaną parmezanem / ja niestety tym razem zapomniałam…/

Smacznego!
Zdjęcie - Bakłażan na pizzy?... P i z z a  z bakłażanem! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bakłażan na pizzy?... P i z z a  z bakłażanem! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów