Rolada z bitą śmietaną i malinami

Rolada z bitą śmietaną i  malinami

Żal mi było, że kończą się truskawki no to na pocieszenie pojawiły się maliny. Jako, że mieszkam w zagłębiu malinowym, a nawet w mieście, w którym ten owoc ma swoje wielkie święto, nie obcy jest mi widok malinowych chruśniaków. Zawsze z końcem  roku szkolnego zaczynał się sezon malinowy i najwyraźniej tak jest i dzisiaj tylko jakoś mniej jestem w tym temacie, bo nie muszę ich rwać. Ale łubiankę malin już dostałam i pierwsze co z niej zrobiłam to roladę biszkoptową z bitą śmietaną. Oczywiście miękkie i słodkie maliny idealnie tu pasują. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Rolada z bitą śmietaną i  malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor  w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepły zwinąć w szmatkę.

Składniki  na masę:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • spora garść malin

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem (ewantualnie można dodać usztywniacz).   Posmarować  biszkopt bitą śmietaną.  Posypać malinami i delikatnie zwinąć. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów