Tort bezowo-kawowy


Tort bezowo-kawowy*:Blaty:
- 8 białek
- 330 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1.3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
- 2 łyżki cukru pudru
Blaty:Białka z solą ubijam na sztywno, kiedy są już ubite dodaje stopniowo cukier, dokładnie ubijam. Kiedy wbije już cały cukier dodaję sok z cytryny i skrobie ziemniaczana, delikatnie mieszam przy pomocy szerokiej łopatki kuchennej.Ubite białka wykładam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, na którym wcześniej narysowałam 4 okręgi o średnicy 20 cm (wypełniam okręgi pianą, dokładnie dociągając ją do brzegów szkicu). Piekę ok 1 h w 150.Upieczone blaty studzę w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Krem:Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje serek mascarpone, dokładnie mieszam. Na koniec dodaje rozpuszczoną kawę i cukier, mieszam.Gotowy krem dzielę na 4 części, przekładam nim blaty i smaruję po wierzchu tortu. Ozdabiam owocami sezonowymi.
Smacznego
* Przepis zmieniłam i dostosowałam do swoich potrzeb. Oryginalny pochodzi stąd.