Lubię wszelkiego rodzaju makarony , więc na moim stole często gości spaghetti . Chyba w moim drzewie genealogicznym musiał się zabłąkać jakiś Włoch , bo kuchnia śródziemnomorska bardzo mi odpowiada :)
Lubię tarty, bo są lekkim i pysznym deserem na letnie dni. Cienki spód nie zawiera dużo mąki, za to jest obfitość "farszu". No i ta dowolność w nakładaniu wszystkiego, czego dusza (i podniebienie) zapragnie...
Mięso umyć, pokroić w cienkie paski. Do miski wlać odrobinę oliwy, dodać sól, pieprz, czerwoną paprykę i wyciśnięte ząbki czosnku. Połączyć z pokrojonym mięsem. Wstawić na godzinę do lodówki. Grillować na patelni na złoty kolor.
Delikatny biszkopt , aromatyczny mus truskawkowy i puszysta bita śmietana - to torcik urodzinowy dla mojej córci :) Powstał z połączenia dwóch przepisów - biszkopt upiekłam wg receptury Evenki , a przepis na mus truskawkowy podała w Galerii Potraw magpie101 .
Delikatny biszkopt , aromatyczny mus truskawkowy i puszysta bita śmietana - to torcik urodzinowy dla mojej córci :) Powstał z połączenia dwóch przepisów - biszkopt upiekłam wg receptury Evenki , a przepis na mus truskawkowy podała w Galerii Potraw magpie101 .
Uwielbiamy to ciasto! Można je zrobić z każdym dowolnym owocem, a z truskawkami jest po prostu boskie! Cóż się dziwić - truskawki są wdzięcznym, słodkim, smacznym i pięknie wyglądającym owocem. Nareszcie najadłam się świeżych tegorocznych truskawek!!!. Ukochany zachwycił się smakiem drożdżówki, a Synek jadł truskawki z cukrem.:)
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st CUbij białka na sztywno, dodaj cukier kryształ. Ubijaj dalej. Wsadź miskę z białkami do lodówki na czas robienia 2 części ciasta.W osobnej misce miksuj migdały, cukier puder i jajka na średniej prędkości około 3 min. Zmniejsz prędkość miksera do najniższej dodaj mąkę i miksuj tylko do momentu, gdy składniki się połączą.
Taka prosta przekąska na szybko - kiedy ma się ochotę na coś słonego , chrupiącego - może niezbyt zdrowego , ale smacznego . Raz na jakiś czas można zaszaleć :) Przy okazji jest to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa .
Przepis na ten likier krąży po Galerii Potraw od prawie trzech lat i wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem . Podała go polka , a potem ruszyła masowa produkcja na forum ;) Ma jedną tajemniczą właściwość - szybko znika - i nikt nie wie , w jaki sposób ... :)
Od pewnego czasu obserwowałam zmagania grupy Darling Baker, lecz brakowało mi śmiałości żeby przystąpić do zabawy. Końcem marca zebrałam się jednak na odwagę i napisałam do założycielek grupy maila z aplikacją.
Przepis pochodzi z blogu Liski - White Plate . Jest to mój pierwszy chleb robiony tylko na samym zakwasie , bez dodatku drożdży . Chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy , o czym przekonałam się na własnej skórze . Do pieczenia tego chlebka podchodziłam trzy razy - i dopiero za trzecim razem byłam zadowolona z efektu - i to tak na 60-70 % :)
Drożdżówki są naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a jakie pyszne! Można je zrobić z dżemem, powidłami, nutellą, białym serem lub makiem. Te, które robiłam z Synkiem są z powidłami śliwkowymi, białym serem z dodatkiem cukru waniliowego oraz dwie na specjalne życzenie Synka - z nutellą. Wszystkie są bardzo smaczne!
W oryginalnym przepisie, to ciasto nazywa się "do góry nogami", bo po upieczeniu i ostygnięciu, trzeba je było odwrócić tak, aby kruchy spód znalazł się na górze. Ja postanowiłam jednak zostawić je tak, jak było upieczone, bo szkoda mi było tej delikatnej pianki.