Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W ramach truskawkowego weekendu ogłoszonego przez Olgę upiekłam ciasto drożdżowe z truskawkami z mojego ulubionego przepisu zapożyczonego od Kuchareczki58. Uwielbiamy to ciasto! Można je zrobić z każdym dowolnym owocem, a z truskawkami jest po prostu boskie! Cóż się dziwić - truskawki są wdzięcznym, słodkim, smacznym i pięknie wyglądającym owocem. Nareszcie najadłam się świeżych tegorocznych truskawek!!!. Ukochany zachwycił się smakiem drożdżówki, a Synek jadł truskawki z cukrem.:)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*0,5kg - 0,6kg mąki

*0,5 kostki drożdży (50g)

*1 jajko

*6 łyżek cukru

*szczypta soli

*1 szklanka mleka

*2-3 łyżki wody

*3 łyżki roztopionego masła

Kruszonka:

*4 łyżki mąki

*2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)

*2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.

Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.

Na wierzch ciasta ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek polać lukrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów