Tort truskawkowo - śmietankowy
Delikatny biszkopt , aromatyczny mus truskawkowy i puszysta bita śmietana - to torcik urodzinowy dla mojej córci :) Powstał z połączenia dwóch przepisów - biszkopt upiekłam wg receptury Evenki , a przepis na mus truskawkowy podała w Galerii Potraw magpie101 .
Składniki :
biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
mus
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 3/4 szklanki wody ( dodałam od siebie jeszcze 2 łyżeczki żelatyny )
krem
- 500 ml słodkiej śmietanki 36%
- 2 śmietanfixy
- cukier puder - 2-3 łyżeczki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
do dekoracji
- truskawki
- starta na tarce biała czekolada
- czekoladowe ozdoby
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę , po trochu dodawać cukier , cały czas ubijając . Do ubitej masy dodawać po jednym żółtku , zmiksować . Następnie do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ( najlepiej drewnianą łyżką ) . Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy . Piec w temperaturze 180 C przez około 25-30 minut . Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 4 placki .
Truskawki zmiksować z cukrem , dodać przestudzoną galaretkę z dodatkiem żelatyny , wymieszać . Schłodzić w lodówce ( mus jest dobry , gdy zaczyna gęstnieć ) . Połowę śmietany ubić z jednym śmietanfixem zmieszanym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .
W tortownicy układać warstwami :
- biszkopt
- połowę musu truskawkowego
- biszkopt
- bitą śmietanę
- biszkopt
- drugą połowę musu
- biszkopt
Wstawić ciasto do lodówki na około 2 godziny ( do stężenia musu ) . Schłodzony tort wyjąć z tortownicy i przełożyć na talerz . Ubić pozostałą śmietanę ze śmietanfixem i cukrami , posmarować nią wierzch i boki tortu ( trochę odłożyć do dekoracji ) . Boki tortu obsypać białą czekoladą . Wierzch udekorować rozetkami bitej śmietany i truskawkami .