Kruche babeczki z jajecznicą w posypce ze szczypiorku
Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
Jajecznica jest naszym klasycznym polskim śniadaniem, a jajko symbolem nowego życia wszechobecnym podczas Świąt Wielkanocnych. Dlatego nie trzeba było długo szukać pomysłu, jak oddać w tym daniu wielkanocny klimat. Powstała wersja jajecznicy zainspirowana mazurkiem, czyli podawana w kruchych babeczkach. Tak powstała ciekawa przekąska, prezentująca klasyczną jajecznicę w wielkanocnym klimacie.
Składniki:
(przepis na 8 osób, czasochłonność: 90 minut)
… na ciasto:
125 g margaryny Palma z Kruszwicy
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
… na farsz:
16 jajek
2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
garść szczypiorku (lub rzeżuchy)
sól, pieprz
Przygotowanie:
… ciasta:
Zimną margarynę poszatkować, dodać mąkę, szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, żółtko i dwie łyżki zimnej wody, a następnie wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut. Rozwałkować ciasto, nałożyć na małe foremki (ok. 16 sztuk), ponakłuwać widelcem i piec ok. 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie ostudzić i wyciągnąć z foremek.
… farszu:
Podgrzać margarynę Palmę, dodać roztrzepane jajka, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż się zetną. Napełnić babeczki jajecznicą i posypać posiekanym szczypiorkiem, który możemy z powodzeniem zastąpić rzeżuchą czyli symbolem nowego życia.