Chleb orkiszowy z miodem

Chleb orkiszowy z miodem

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDawno nie piekłam na mące orkiszowej, a przecież jest o wiele zdrowsza od mąki pszennej. Już zapomniałam jak bardzo lubię orkiszowe chleby z porowatym, elastycznym miąższem i lekko orzechowym posmakiem. Postanowiłam to szybko zmienić i upiec prosty chleb z dodatkiem miodu. Wspaniałe połączenie!

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy z miodem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej chlebowej)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 270 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
  3. Formę keksówkę smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy wyrobione ciasto. Wyrównujemy.
  4. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy w formie przez ok. 37-40 minut.
  6. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów