Chleb orkiszowy z miodem
Dawno nie piekłam na mące orkiszowej, a przecież jest o wiele zdrowsza od mąki pszennej. Już zapomniałam jak bardzo lubię orkiszowe chleby z porowatym, elastycznym miąższem i lekko orzechowym posmakiem. Postanowiłam to szybko zmienić i upiec prosty chleb z dodatkiem miodu. Wspaniałe połączenie!
Chleb orkiszowy z miodem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 100 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej chlebowej)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2-3 łyżki miodu
- łyżeczka soli
- 270 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
- Formę keksówkę smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy wyrobione ciasto. Wyrównujemy.
- Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy w formie przez ok. 37-40 minut.
- Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.