Bułeczki z Oreo
Lubicie Oreo? To typowe ciasteczka, które uwielbiają być maczane w mleku.
Czym Oreo różni się od innych, zwykłych ciasteczek? Przede wszystkim jest czarne. To rzadko spotykany ciasteczkowy kolor:)
Po drugie, całość przełożona jest pysznym, słodkim, białym wnętrzem. Ale po co się rozpisywać, wystarczy spróbować. A po spróbowaniu samych ciasteczek, dobrze jest wypróbować poniższy przepis. Bo dzięki nim bułeczki mają czarne esy floresy i naprawdę pysznie smakują!
W Polsce Oreo nie jest jeszcze bardzo doceniane, dlatego zachęcam was do eksperymentowania z tym smakiem!
Bułeczki z Oreo Autor: Tosia i Sliwka Składniki- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 50 g posiekanych ciasteczek Oreo
- 15 g miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłego mleka
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
- Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję.
- Zagniataj jeszcze kilka minut.
- Uformuj rulon z ciasta. Pokrój go na 5 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,
- Przykryj wyrastające bułeczki materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw do piekarnika bułeczki i piecz ok. 15-20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
- Ostudź przed podaniem.