Mus z selera podany z suszonymi pomidorami

Mus z selera podany z suszonymi pomidorami
Z konkursu Blogerchef przyjechałam zainspirowana , miałam w głowie dużo pomysłów. I nie dosyt na mus z selera , którego jadłam w dworze Kombornia. Postanowiłam zrobić swój własny , wyszedł pyszny.

Mus z selera
składniki
seler korzeniowy 2 szt
masło 2 łyżki
śmietana 30 % 3 łyżki
sól morska
pieprz biały
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny ok 1 szklanka
suszone pomidory z zalewy Ole

Ząbki czosnku obieramy z łupiny i przepuszczamy przez praskę - odstawiamy. Seler obieramy z łupiny i kroimy w plasterki a te na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło , można użyć masła klarowanego. Dajemy seler i lekko podsmażamy . Zalewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy na jednolity mus. Dodajemy odrobinę śmietany 30 % -zagotowujemy. Wykładamy na talerz i podajemy z suszonymi pomidorami z zalewy .

Zdjęcie - Mus z selera podany z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mus z selera podany z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów