Pyszne czekoladowe babeczki pod czekoladowym kremem
Dzisiejszy przepis to żadna nowość zarówno babeczki jak i krem przygotowywałam już wcześniej. Teraz postanowiłam je połączyć i przyznam, że jest to para idealna. Te pyszne czekoladowe babeczki pojawiły się na moim blogu już dawno temu. Wtedy udekorowałam je lukrem plastycznym. Zarówno widok tych babeczek jak i smak wprawiły dzieci w zachwyt. Celem przypomnienia zapraszam tutaj. Dziś przedstawiam je w wersji z kremem. Krem też już pojawił się na blogu wcześniej. Jest to idealny krem do zapominalskich, gdyż nie trzeba pamiętać o wcześniejszym wyciągnięciu masła z lodówki. Udekorowałam nim wtedy babeczki z burakami. Bardzo nam smakował. Postanowiłam więc udekorować tym, pysznym i łatwym w przygotowaniu, kremem pyszne czekoladowe babeczki. Rezultat przekroczył moje oczekiwania. Babeczki były rewelacyjne :). Polecam serdecznie. Sprawdzą się na wszelkich przyjęciach dla dzieci a zapewniam, że dorośli też nimi nie pogardzą. Jako że moje przygotowywałam dla grupy dzieci, dodałam im kolorków dekorując je czekoladkami w kolorowym lukrze (mini Smarties).
Składniki na 18 dużych lub 24 mniejszych babeczek:
Margarynę, mleko, kakao i cukier wrzuć do garnka. Postaw na ogniu i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje. Garnek z masą odstaw na bok aż masa się przestudzi.
W międzyczasie wyłóż papilotkami formę na muffiny. Nastaw piekarnik na 200C.
Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno.
Do masy w garnku dodaj mąkę i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj żółtka i znowu wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Surowe ciasto przełóż do papilotek. Wypełnij je do połowy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to znaczy że ciasto się upiekło. Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj krem.
Składniki na krem**:
** z podanych proporcji kremu powinno wystarczyć na około 12 - 18 babeczek w zależności od tego ile się go nałoży
*** jakość ekstraktu z wanilii ma istotny wpływ na smak kremu, odradzam użycia aromatu
Rozpuść margarynę i wlej do misy miksera. Dodaj kakao i mieszaj aż utworzy się gęsta pasta. Wlej mleko i mieszaj dalej, następnie dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder. Mieszaj aż powstanie gęsta, kremowa, czekoladowa masa. Gotowy krem pozostaw na kilka minut w misie. Pozwól mu lekko zastygnąć, nie będzie wtedy spływał z babeczek i lepiej zachowa nadany mu kształt.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruj zimne babeczki. Uwaga babeczki muszą być zupełnie zimne inaczej krem spłynie.
Gotowe babeczki możesz obsypać kolorowym cukrem, czekoladkami w lukrze, cukrowym konfetti itp....
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 18 dużych lub 24 mniejszych babeczek:
- kostka margaryny do wypieków (250g)
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki samo rosnącej *
- cukier waniliowy
Margarynę, mleko, kakao i cukier wrzuć do garnka. Postaw na ogniu i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż masa się zagotuje. Garnek z masą odstaw na bok aż masa się przestudzi.
W międzyczasie wyłóż papilotkami formę na muffiny. Nastaw piekarnik na 200C.
Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno.
Do masy w garnku dodaj mąkę i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj żółtka i znowu wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Surowe ciasto przełóż do papilotek. Wypełnij je do połowy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to znaczy że ciasto się upiekło. Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj krem.
Składniki na krem**:
- 60g margaryny
- 60g kakao
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ***
- 460g cukru pudru
** z podanych proporcji kremu powinno wystarczyć na około 12 - 18 babeczek w zależności od tego ile się go nałoży
*** jakość ekstraktu z wanilii ma istotny wpływ na smak kremu, odradzam użycia aromatu
Rozpuść margarynę i wlej do misy miksera. Dodaj kakao i mieszaj aż utworzy się gęsta pasta. Wlej mleko i mieszaj dalej, następnie dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder. Mieszaj aż powstanie gęsta, kremowa, czekoladowa masa. Gotowy krem pozostaw na kilka minut w misie. Pozwól mu lekko zastygnąć, nie będzie wtedy spływał z babeczek i lepiej zachowa nadany mu kształt.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruj zimne babeczki. Uwaga babeczki muszą być zupełnie zimne inaczej krem spłynie.
Gotowe babeczki możesz obsypać kolorowym cukrem, czekoladkami w lukrze, cukrowym konfetti itp....
Smacznego :)
Wydrukuj przepis