Makaron gryczany jest bardzo sycący, ale lekkostrawny Z 125 gram wyszła mi dwuosobowa porcja makaronu. Ja użyłam prawdziwego japońskiego - jest drogi, ale warto.
Gdy ziemniaki całkiem ostygną dodaję do nich cząstki tuńczyka, posiekaną chilli, zieleninę, groszek i pokrojone jajka. Całość skrapiam oliwą, ew. dodaję jeszcze sok cytryny. Na wierzchu sałatki układam anchois.
Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny ocet. Musi on dojrzewać aż 10 lat w beczułkach specjalnej konstrukcji, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak. Butelka z etykietą "Aceto balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania.
Pasztet to bardzo tradycyjne danie wielkanocne, warto jednak trochę je podkręcić dodając warstwę ze swoich ulubionych warzyw. Wpłynie to nie tylko na smak dania ale także na jego stronę estetyczną.
Nie od dziś wiadomo, że sery fantastycznie łączą się z owocami, szczególnie tymi słodko-kwaśnymi. Dlatego na wielu degustacjach sera lub wina, gdzie podaje się sery, pojawiają się również np. winogrona. Oscypek fantastycznie komponuje się z żurawiną lub borówką, ale także kozi ser tworzy z nimi świetny duet.
Precelki, które dzisiaj przygotowałam będą smaczną przekąską dla dorosłych i dzieci. Są bardzo łatwe do przygotowania, ciasto jest plastyczne i dobrze się na nim pracuje. W wersji na słono można dodać sezam, mak lub rozmaryn.
Ciekawą formą amarantusa jest tak zwany popping, czyli ekspandowane (dmuchane) nasiona, które smakują trochę jak lekko orzechowy popcorn czy preparowany ryż. Można nimi posypywać sałatki, jogurty z owocami lub dodawać do chleba. Tak jak ja dzisiaj!
Stworzyłam ten przepis z myślą o tych, którzy uwielbiają słodkie śniadania. Te bułeczki sprawdzą się perfekcyjnie. Dodatek musli i rodzynek będzie idealnie grał ze słodkimi dodatkami.
Troszkę zaszalałam zamówiłam atrament z kałamarnicy - środek spożywczy i szalałam z kolorem w kuchni. Atrament super barwi i nadaje się do ciasta pierogowego , makaronowego itd . Fajny - szalejmy .
Fajna, drobna, chrupiąca przekąska. Na pewno zdrowsza niż chipsy. Jeśli nie lubicie tapenady, a w diecie dozwolone są pomidory, to użyjcie pasty z suszonych pomidorów.