Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.
Z wszystkich bochenków chleba, które robię przecież tak często, najbardziej lubię te, które są wytrawne, ale mają w sobie jakiś niewielki, słodki dodatek. Uwielbiam do ciasta chlebowego dodawać rodzynki, suszoną żurawinę, daktyle, czy suszone figi. Po prostu nie mogę się obyć bez tego drobnego przełamania smaku.
Placuszki na śniadanie w wolne dni zdarza mi się jeść coraz częściej. Ponieważ wciąż korzystam z jednego przepisu (jedynego, który zakorzenił się w mojej głowie na dobre), w ramach eksperymentu postanowiłam przygotować coś innego. I choć do tej pory nie wyobrażałam sobie placuszków w wytrawnej wersji, muszę przyznać, że się przekonałam.
Idealny do przekładania tortów i mazurków. Co roku robię kilka słoiczków i nigdy nic nie zostaje. Ma piękny kolor i intensywny świeży aromat. W dużej mierze to zasługa krótkiej obróbki termicznej, która jest możliwa dzięki zastosowaniu cukru żelującego.
Niebywale proste, ale przepyszne danie. Makaron, pesto, mozzarella i aromatyczne, dojrzałe pomidory – czyli wszystko, do czego mam słabość ;) Taki obiad robi się dosłownie w 20 minut, a nie wstyd go podać nawet gościom ;)
Kiedy w tamtym roku dostałam od Bei te cudowne "fasolki", marzyłam aby się same rozmnożyły, bo są tak cudownym dodatkiem do konfitur, do ciast, do serników i mięs, że już nie wyobrażam sobie jej nie mieć w mojej kuchni. Tym razem skończyła w duecie z czarnymi perłami, czytaj: czarnymi porzeczkami
Chlebów na zakwasie, z chrrrupiącą skórką i z dodatkiem najwartościowszej mąki jaka istnieje chyba nie trzeba reklamować. Sam obroni się smakiem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu szczególnie jeśli zamierzacie upiec chleb na święta, ale wciąż zastanawiacie się jaki. To jest mój numer jeden ostatnich tygodni.
Przepis na ten chleb pochodzi z pięknej francuskojęzycznej strony Le Pétrin. Wypiek ma miękki miąższ, mąka żytnia nadaje mu charakteru a gruszki świetnie dopełniają smak. Pozostaje świeży przez 2 dni, świetnie smakuje lekko tostowany. Idealny np. do serów.
Pyszne i aromatyczne bagietki zaproponowane do lipcowego wydania Weekendowej Piekarni. Były pyszne, absolutnie niezmieniony w niczym przepis cytuję za M. Suas.
Pełnoziarniste zucchini bread pancakes, czyli przypominające chlebek cukiniowy, popularny w Stanach Zjednoczonych, zwykle z cynamonem i orzechami włoskimi lub pekanami. To ciasto przyjęło się również u nas, nie widzę powodu, by podobnie nie mogło być i z takimi placuszkami.
Pełnoziarniste zucchini bread pancakes, czyli przypominające chlebek cukiniowy, popularny w Stanach Zjednoczonych, zwykle z cynamonem i orzechami włoskimi lub pekanami. To ciasto przyjęło się również u nas, nie widzę powodu, by podobnie nie mogło być i z takimi placuszkami.
Jeżeli Wasze dzieci nie lubią jeść owoców, to ta wersja lodów na pewno je przekona. Owoce na patyku to wspaniała przekąska, która pokaże, że jedzenie owoców nie musi być nudne. Ja do swoich lodów użyłam świeżego mango, nektarynki i borówki amerykańskie