Lepkie babeczki daktylowe
Składniki:
125g daktyli
150ml gorącej wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
40g masła
50g cukru trzcinowego
1 jajko
75g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Daktyle umieścić w rondelku, zalać gorącą wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia dodać sodę oczyszczoną i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Połączyć z daktylowym pure oraz ekstraktem z wanilii i wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę na muffiny nasmarować masłem i napełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec w temperaturze 170C przez około 25 minut.
Źródło przepisu - książka Anjum Anand pt. "Eat right for your body type" z moimi zmianami.