Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. upodobań, na słodko lub słono, jak w dzisiejszej propozycji.

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty farsz ze szpinaku doprawionego czosnkiem (obowiązkowo!) i słonym serem feta.

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierożki świetne do jedzenia na ciepło i zimno, świetny pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły tym bardziej, że ciasto filo nie rozmięka i długo pozostaje apetycznie chrupiące.

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

Agata, 21 marca 2014

Zdjęcie - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelnię wlej łyżkę oliwy, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj szpinak, smaż na małym ogniu, aż się rozmrozi. Ostudź, w razie konieczności odsącz nadmiar zebranego płynu, dodaj ser, przypraw do smaku.

Płaty ciasta smaruj oliwą, ukłądaj jeden na drugim (4 warstwy), wytnij długie prostokąty. Na cieście ułóż porcję farszu, składaj ciasto na kształt trójkąta, na całej długości płata (jak na zdjęciach). Piecz ok. 20 min. w temp. 200 oC.

Kategorie przepisów