Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. upodobań, na słodko lub słono, jak w dzisiejszej propozycji.
Prosty farsz ze szpinaku doprawionego czosnkiem (obowiązkowo!) i słonym serem feta.
Pierożki świetne do jedzenia na ciepło i zimno, świetny pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły tym bardziej, że ciasto filo nie rozmięka i długo pozostaje apetycznie chrupiące.
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem Składniki- szpinak - 200 g
- cebula - 1 mała szt
- czosnek - 1 ząbek
- feta - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- oliwa - do smarowania warstw ciasta
- ciasto filo - ok. 8 arkuszy
Na patelnię wlej łyżkę oliwy, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj szpinak, smaż na małym ogniu, aż się rozmrozi. Ostudź, w razie konieczności odsącz nadmiar zebranego płynu, dodaj ser, przypraw do smaku.
Płaty ciasta smaruj oliwą, ukłądaj jeden na drugim (4 warstwy), wytnij długie prostokąty. Na cieście ułóż porcję farszu, składaj ciasto na kształt trójkąta, na całej długości płata (jak na zdjęciach). Piecz ok. 20 min. w temp. 200 oC.