MAKARON ZE SMAŻONYMI WARZYWAMI

MAKARON ZE SMAŻONYMI WARZYWAMI
Świetny dodatek do mięsa, ale też może stanowić samodzielne danie. W moim wydaniu to zwykłe spaghetti, (ale można oczywiście przygotować z makaronu ryżowego lub sojowego). Podstawą sukcesu jest dobry makaron (to wiadomo), ale też dobrej jakości mrożonka warzywna.
Ja bardzo często korzystam z mrożonych warzyw. Zawsze w zamrażarce mam spory zapas (kupuję je najczęściej w Macro w dużych 2,5 kg opakowaniach). Podstawą jest szpinak w liściach, zielona fasolka szparagowa oraz jakiś bukiet warzywny. Podczas gotowania zawsze można sięgnąć do zamrażarki po garść tego lub tamtego.
Niektórzy producenci (zwłaszcza produktów tzw sieciowych) do opakowań z mrożonką chińską dają zwykłą włoszczyznę, dużą ilość pora i dwa grzybki - kilka razy spaliłam się totalnie. Zastanawiam się jakie Wy macie doświadczenia, jakich używacie warzyw, czy macie jakieś ulubione firmy, albo sprawdzone konkretne mrożonki, które warto polecić - lub może takie, które należy omijać szerokim łukiem.
Zdjęcie - MAKARON ZE SMAŻONYMI WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z warzywami na styl chiński - Laura

SKŁADNIKI:
  • 25 dkg makaronu
  • 1 kg dobrej mrożonki warzyw w stylu chińskim
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka dowolnej przyprawy chińskiej
  • kilka łyżek sosu sojowego do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody.

W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek i po chwili dodać mrożonkę. Smażyć na dużym ogniu około 5 minut, potem zmniejszyć ogień, doprawić warzywa przyprawą chińską i sosem sojowym.
Zdjęcie - MAKARON ZE SMAŻONYMI WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Warzywa na styl chiński - Laura
Dodać makaron i olej sezamowy, dokładnie wymieszać.

Kategorie przepisów