Tarteletki z winogronami i figami
"Pewnego dnia spytano mnie dlaczego nie piekę ciast z winogronami, których jest przecież sporo w ogrodzie. Nie bardzo umiałam odpowiedzieć na to pytanie, ale dało mi to trochę do myślenia. W efekcie powstały te oto właśnie tarteletki. Zrobiłam je z kruchego, miękkiego ciasta i wypełniłam winnym kremem. Do dekoracji wykorzystałam ciemne winogrona i świeże figi, które właśnie pojawiły się w sklepach. Przyjemnie chrupią podczas jedzenia"
Tarteletki z winogronami i figami
Składniki na 10szt:
Ciasto:
225g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
75g masła
szczypta soli
Krem:
3 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
150ml soku z jasnych winogron
150ml białego wytrawnego wina
Do dekoracji:
kiść małych winogron (u mnie z własnego ogródka)
2 świeże figi
2 łyżki galaretki cytrynowej w proszku
1/3 szklanki wody
masło do smarowania foremek
Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na placek na grubość ok. 3-4mm. Wykrawać krążki o średnicy większej o 2cm niż średnica foremek do tarteletek. Kłaść krążki na wysmarowane masłem foremki i lekko docisnąć do dna i brzegów. Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu i wystudzić na kracie kuchennej.
W tym czasie przygotować krem. Ubić żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodać mąkę i wymieszać. Podgrzać sok z winem i powoli wlewać do masy cały czas mieszając. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, wciąż mieszając. Zestawić i wystudzić.
Posmarować wierzch tarteletek przestudzonym kremem. Ułożyć na nim winogrona i cząstki fig. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Gdy zacznie tężeć posmarować nią owoce aby dłużej zachowały świeżość.