Tarteletki z winogronami i figami

Tarteletki  z winogronami i figami

Zdjęcie - Tarteletki  z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami "Pewnego dnia spytano mnie dlaczego nie piekę ciast z winogronami, których jest przecież sporo w ogrodzie. Nie bardzo umiałam odpowiedzieć na to pytanie, ale dało mi to trochę do myślenia. W efekcie powstały te oto właśnie tarteletki. Zdjęcie - Tarteletki  z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zrobiłam je z kruchego, miękkiego ciasta i wypełniłam winnym kremem. Do dekoracji wykorzystałam ciemne winogrona i świeże figi, które właśnie pojawiły się w sklepach. Przyjemnie chrupią podczas jedzenia"
Zdjęcie - Tarteletki  z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarteletki z winogronami i figami

Składniki na 10szt:

Ciasto:
225g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
75g masła
szczypta soli

Krem:
3 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
150ml soku z jasnych winogron
150ml białego wytrawnego wina

Do dekoracji:
kiść małych winogron (u mnie z własnego ogródka)
2 świeże figi
2 łyżki galaretki cytrynowej w proszku
1/3 szklanki wody

masło do smarowania foremek


Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Rozwałkować ciasto na placek na grubość ok. 3-4mm. Wykrawać krążki o średnicy większej o 2cm niż średnica foremek do tarteletek. Kłaść krążki na wysmarowane masłem foremki i lekko docisnąć do dna i brzegów. Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu i wystudzić na kracie kuchennej.

W tym czasie przygotować krem. Ubić żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodać mąkę i wymieszać. Podgrzać sok z winem i powoli wlewać do masy cały czas mieszając. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, wciąż mieszając. Zestawić i wystudzić.

Posmarować wierzch tarteletek przestudzonym kremem. Ułożyć na nim winogrona i cząstki fig. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie. Gdy zacznie tężeć posmarować nią owoce aby dłużej zachowały świeżość.



Kategorie przepisów