Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką masę - trzepaczką. Jabłka obrałam pokroiłam w plastry i wycięłam ogryzki. Każdy plaster zanurzałam w cieście, lekko strząsałam i smażyłam na dosyć głębokim oleju. Po wierzchu posypane cukrem pudrem.
Na to popularne ciasto każdy ma swój sprawdzony przepis. Dziś przedstawiam mój, a raczej mojej mamy. Bardzo łatwy do zrobienia, a smak jest uzależniający. Polecam.
Upiekłam ciasto bananowe z orzechami i kawałkami czekolady w formie z kominkiem. Wyszło wilgotne i aromatyczne, czyli tak jak lubię. Nowością dla mnie było to, że ciasta po upieczeniu nie oprósza się cukrem pudrem, tylko kakao.
ta drożdżówka jest przepyszna ! Delikatna , mięciutka i wilgotna , nawet na drugi , trzeci dzień. Ja zawsze robię ją z dżemem (rzadkim , bo i ciasto nie jest gęste) i posypuję kruszonką , ale można użyć do niej także owoców lub upiec bez niczego - jak kto woli.
Od dawna planowałam upiec te słynne francuskie rogaliki, które coraz częściej goszczą także w polskich domach. Rogaliki są przepyszne, mięciutkie i tak pięknie pachną masłem, że aż się chce sięgnąć po kolejnego.
Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne.
Na powitanie zapraszam na tort. Upiekłam go na urodziny męża i muszę powiedzieć, że był to strzał w 10 - dawno nie jedliśmy tak pysznego tortu. Myślę, że ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz.
Dodatek alkoholu sprawia, że ciasto lekko się ścina i bakalie nie opadają na dno. Kolejna zmiana to połączenie smalcu z masłem (w poprzednim przepisie było samo masło), co moim zdaniem zapobiega wyschnięciu ciasta.
O ile miłośniczką keksu nie jestem o tyle bakaliowiec na święta musi być. To dodatkowo bardzo wygodne ciasto, bo najlepsze jest kiedy swoje odleży, minimum 3 dni. Więc drodzy czytelnicy do dzieła, piec i jeść właśnie w Święta.
Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki. Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach - dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.
Wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto, na które przepis znalazłam ostatnio u Majanki. Z kubkiem gorącej herbaty idealnie umila oczekiwania na święta... :)