Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
.
Przepis pochodzi ze stronki:
http://www.recepten.se/recept/kanelbullar.html
.
2,5 dag drożdży
7,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka mleka
50 ml cukru (10 dag)
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
700 ml mąki (3 szklanki)
Na nadzienie:
5 dag masła lub margaryny
50 ml cukru (10 dag)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko do posmarowania bułeczek
.
.
Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe. Ja do ciasta dodałam jeszcze jajko.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części.
Jedną z nich rozwałkować w prostokąt o grubości 3 mm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
Drugi kawałek ciasta także rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem i ułożyć na cieście posypanym cynamonem (namaśloną stroną :D )
Złożone ciasto pokroić na paski o szerokości 2-3 cm. Paski ciasta zwijamy w ślimaczki , skręcając je jednocześnie.
Masło rozpuścić.
.
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem , odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w gorącym piekarniku.