3 bit

3 bit
Na to popularne ciasto każdy ma swój sprawdzony przepis. Dziś przedstawiam mój, a raczej mojej mamy. Bardzo łatwy do zrobienia, a smak jest uzależniający. Polecam.
Zdjęcie - 3 bit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na blaszkę 24x36cm):
Ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
Masa:
  • 250g margaryny
  • 1 puszka mleka skondensowanego gotowanego
  • 300g herbatników
Polewa:
  • 30g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka śmietanki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i żółtka, olej i wodę ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo, mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180ºC przez ok. 30min. Biszkopt ostudzić, przeciąć na dwa blaty. Margarynę i masę krówkową utrzeć na puszystą masę. Ciasto przełożyć w następujący sposób: blat, masa, herbatniki, masa, herbatniki, masa, blat, masa, pokruszone herbatniki. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać. Ciasto polać tak przygotowaną polewą. Schłodzić w lodówce.
Zdjęcie - 3 bit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów