Watruszki to takie rosyjskie bułeczki drożdżowe. Najbardziej przypominają znane mi już od dawna kołaczyki z serem. Są mięciutkie i mają dużo serowego nadzienia - takie mini-serniczki na drożdżówce. Pyszne !
Jak może wiecie, lubię nietypowe przepisy - dlatego zaciekawił mnie właśnie ten, a poza tym, przed latem trzeba nieco schudnąć :) Polecam to ciasto właśnie dla osób, które chcą się odchudzać, a mają ochotę na małe conieco do filiżanki capuccino (oczywiście bez cukru).
Miały to być rogate bułeczki francuskie, na które przepis podała Evenka, ale niestety kompletnie nie wyszły mi różki, nie ma ich i już ;) Bułki się zbuntowały i wyszły jak widać zawichrowane, ale pyszne są bardzo.
Tak polubiłam pieczenie bułeczek, że znowu się na nie skusiłam. Tym razem są to bułki na miodzie z przepisu znalezionego u Dorotuś. Bułeczki te są wspaniałe - pyszne, mięciutkie i pięknie pachnące miodem. Wspaniałe na poranne śniadanko, doskonałe do filiżanki pachącej cytryną herbatki bądź ciepłego kakao. Moja rodzinka jest zachwycona świeżymi, pachnącymi, pysznymi bułeczkami na śniadanko, a mnie rośnie serce :)
Wreszcie chmury uciekły, wreszcie wyszło słońce :-) To nastroiło mnie do odświeżenia letnich smaków. W zeszłe wakacje robiłam ciekawy chłodnik, w którym kontrastowały ze sobą smaki dojrzałych pomidorów i świeżego szpinaku. Z uwagi na to, że udało mi się ostatnio kupić świeży szpinak postanowiłam przypomnieć sobie ten smak.
Jednakże udało mi się przygotować jajka w szynce wg Bajaderki, ciasto filo z farszem do pierogów ruskich oraz naleśniki z serem i szynka podane z barszczem czerwonym. Poza oczywistym hitem, jakim są jajka w szynce, mile zaskoczyły nas naleśniki. Wyszły po prostu przepyszne. Nie przypuszczałam, że tak proste połączenie wyjdzie tak dobre i przypadnie wszystkim do gustu.
Ja aż taką entuzjastką nie jestem, lubię czosnek w ilościach umiarkowanych, jednakże w ten weekend postanowiłam dopieścić podniebienie mojego przeziębionego małżonka dużą ilością czosnku. W ten oto sposób powstały mocno czosnkowe udka z kurczaka.
Przepis na to ciasto jest z mojej rodzinie odkąd pamiętam. Uwielbialiśmy je ze względu na szybkość przygotowania, smak i możliwe wariacje. W każdy weekend w sezonie wakacyjnym mama została przymuszana do pieczenia go z rabarbarem, truskawkami lub morelami.
W międzyczasie obierz i pokrój rabarbar. Rozgrzej patelnię, wrzuć rabarbar, posyp cukrem i smaż przez około 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Wyłóż rabarbar na durszlak i zostaw, aż sok odcieknie. Następnie ułóż rabarbar na cieście.
Te pancakesy wymyśliłam sama wzorując się na przepisie Dorotki na pancakesy bananowe. Miałam wielką chęć na placuszki z rabarbarem,a w czeluściach zamrażarki leżała napoczęta paczka mrożonych malin, więc pomyślałam sobie, ze sprytnie połączę oba te owoce i musi wyjść smacznie;) No i tak właśnie wyszło! Pancakesy wyszły takie pyszne, pachnące latem, dzięki malinkom, ach pyszne były no!
Placuszki z serka ricotta są pyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach, no fantastycznie smaczne! Zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z ich zrobieniem.
Zaczął się właśnie Sezon Truskawkowy u Olgi, wobec czego z wielką chęcią biorę się za wypieki z truskawkami. A truskawki moi mili to ja uwielbiam i nie tylko ja oczywiście. Z truskawkami chętnie współpracuje także mój ulubiony rabarbar, więc pomyślałam sobie, że skoro się tak lubią to połączę ich razem w jednym pysznym drożdżowym cieście, z chmurką pysznej kruszonki na wierzchu.
Po prostu nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Bardzo spodobało mi się zestawienie smaków "Nutelli" i truskawek , więc postanowiłam upiec te muffinki w trybie natychmiastowym. Jak postanowiłam , tak zrobiłam i w ten oto sposób bardzo szybko mogłam delektować się ich wspaniałym smakiem.
Przepis na te pyszne pieczone żeberka znalazłam na forum cincin. Podała go askahi , która słusznie nazwała go "żeberkowym mistrzostwem świata" :) Zaplanowałam sobotnie grillowanie , niestety pogoda pokrzyżowała nam plany i żeberka zamiast na grilla musiały powędrować do piekarnika.
Kolejny wypiek z truskawkami, który bardzo nam posmakował. Wzorowałam się na przepisie Abbry na ciasto jałkowo-rabarbarowe z bezą. Moja beza wyszła dość mała, to taka lekka cienka chmurka białkowa. Ciasto jest naprawdę pyszne - smaczny spód, pyszne truskawki pomieszane z brązowym cukrem i cynamonem no i delikatna chmurka białka na górze.