Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
Zaczął się właśnie Sezon Truskawkowy u Olgi, wobec czego z wielką chęcią biorę się za wypieki z truskawkami. A truskawki moi mili to ja uwielbiam i nie tylko ja oczywiście. Z truskawkami chętnie współpracuje także mój ulubiony rabarbar, więc pomyślałam sobie, że skoro się tak lubią to połączę ich razem w jednym pysznym drożdżowym cieście, z chmurką pysznej kruszonki na wierzchu. Fajnie się złożyło, bo drożdżówka chodziła za mną już jakiś czas, a ta okazała się być rewelacyjna. Smakowała bardzo mnie i moim Chłopakom :). Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam u Kass.
Składniki na blachę 25x35 cm:
ciasto:
*450g mąki tortowej
*2 jajka
*100g stopionego masła
*1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
*3/4 szklanki cukru
*30g drożdży
*1 cukier waniliowy
*skórka otarta z jednej cytryny
*szczypta soli
Owoce:
*750g truskawek (ja dałam pół na pół z rabarbarem obranym i pokrojonym na kawałeczki)
*1,5 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
*200g mąki
*100g masła
*1/2 szklanki cukru
*3 łyżki oleju słonecznikowego
*1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Składniki na kruszonkę połączyć widelcem, szybko zagnieść i schować do lodówki.
Jajka ubić z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Do mleka dodać pokruszone drożdże, przykryć na 10 minut aż zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodac cukier, cukier waniliowy, ubite jajka, rozpuszczone drożdże z mlekiem. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Dodać na końcu masło i skórkę otartą z cytryny.
Wyrobić na gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Ułożyć na nim truskawki i rabarbar, posypać cynamonem i kruszonką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzac do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)