Bułeczki na miodzie

Bułeczki na miodzie

Tak polubiłam pieczenie bułeczek, że znowu się na nie skusiłam. Tym razem są to bułki na miodzie z przepisu znalezionego u Dorotuś. Bułeczki te są wspaniałe - pyszne, mięciutkie i pięknie pachnące miodem. Wspaniałe na poranne śniadanko, doskonałe do filiżanki pachącej cytryną herbatki bądź ciepłego kakao. Moja rodzinka jest zachwycona świeżymi, pachnącymi, pysznymi bułeczkami na śniadanko, a mnie rośnie serce :)

Zdjęcie - BuÅ‚eczki na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 9 bułeczek:

*300g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą pszenną)

*2/3 łyżeczki soli

*4g (1 łyżeczka) drożdży instant lub 8g świeżych

*1 jajko rozbite i tyle mleka, by z jajkiem stanowiło 200ml płynu

*50g miodu

*30g masła

 

Dodatkowo:

*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

*nasiona do posypania (u mnie sezam)

 

Wykonanie:

Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 i pół godziny lub jeśli trzeba - dłużej).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić je na 9 części, z których uformować bułeczki, ułożyć na blasze, przykryż i odstawić jeszcze na około 45-60 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać nasionkami.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C aż będą rumiane i wyrośnięte.

Studzić na kratce.

Smacznego :)

Zdjęcie - BuÅ‚eczki na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów